Verslag van het Europees Kampioenschap door Giel Vanhouche – Deel 4

Crosscountry & jumping

Giel Vanhouche, onze Bleu-Roy ambassadeur, en zijn paard Figaro de Verby zijn geselecteerd voor het Belgische team op het Europese Kampioenschap voor Seniors in Strzegom (Polen). Dit kampioenschap vindt plaats van 17 tot 20 augustus.
Elke dag vertelt hij ons hoe hij de wedstrijd beleeft, over zijn resultaten en zijn emoties, zodat jullie de wedstrijd van dichtbij kunnen volgen.

Op zaterdag was het de belangrijkste dag van dit kampioenschap: crosscountry day. Giel startte normaal gezien om 14h52, maar doordat de cross een tijdje stil lag werd dit uiteindelijk een 20-tal minuten later.
Het was een zeer zwaar en moeilijk parcours, dat was van bij het begin duidelijk. Er gebeurden heel veel fouten, veel ruiters kregen een run-out of werden zelfs uitgesloten. Voor Giel gingen al vier andere Belgische combinaties van start: Joris, Karin en Xavier reden een super foutloze ronde, met enkel tijdsfouten. Kris moest helaas opgeven.

« Ik had een goed gevoel tijdens de warm-up, mijn  paard was ontspannen, gehoorzaam en vrij fris. Tijdens de cross had ik het vanaf het begin moeilijk om een goed ritme te vinden. De vele bochten en wendingen in het parcours maakten het er niet makkelijker op, zeker niet met een groot paard als Draak. Ik had ook op voorhand met de coach afgesproken dat ik 2 alternatieven zou rijden, op hindernis 4 en hindernis 8. Zo’n alternatief betekent een iets makkelijkere route, die dan wel meer twisty is en dus veel meer tijd in beslag neemt. Op hindernis 13a, een huisje dat je heel schuin moest aanrijden richting het water, kreeg ik een run-out. Ik kwam wel goed aan de hindernis, maar Draak leek het vraagstuk niet direct te snappen. 20 strafpunten dus, echt balen. Nadien ging alles verder goed, ook de moeilijke combinaties, tot aan het laatste water. Ik moest een opsprong uit het water nemen, met daarachter onmiddellijk een skinny. Na de insprong bleef Draak verder denderen, ik wou hem een beetje opvangen, maar hij reageerde te abrupt en viel helemaal stil voor de opsprong. Ik heb dan vlug naar het alternatief verder gereden. We finishten uiteindelijk met 40 strafpunten en heel wat tijdsfouten.
Dat was helemaal niet het resultaat waar ik op had gehoopt. Maar langs de andere kant ben ik toch blij om een cross van zo’n niveau te kunnen uitrijden, en vooral om mijn paard gezond over de finish te brengen. »

Lara startte als laatste Belg, zij kreeg één weigering aan het einde van de cross.

Op zondagmorgen was er dan de tweede veterinaire keuring. Figaro toonde zich heel fit en passeerde dan ook zonder problemen. Het paard van Joris, Lully des Aulnes, was helaas niet in orde en werd niet goedgekeurd. Pech voor het Belgische team. Ook het paard van Xavier was gekwetst en werd niet meer voorgebracht.
Nog 3 Belgische paarden door naar de jumping dus.

« Draak voelde goed aan in de paddock. Hij was heel ontspannen en sprong goed. In het parcours kregen we twee fouten. Hij miste toch wat zijn normale scherpte en voorzichtigheid, wat misschien niet abnormaal is met zo’n zware cross in de benen.
Mijn resultaat was al bij al niet waar ik op had gehoopt, maar is toch ook niet heel slecht. We deden uiteindelijk toch niet helemaal onverdienstelijk mee tussen de allerbesten, en het was een fantastische ervaring. Er komen hopelijk nog veel van zulke prachtige wedstrijden. En zoals ze zeggen: ‘If you don’t win, you’re learning’… « 

Lara kreeg verder nog 3 fouten, Karin bleef foutloos.
Het Belgische team eindigde op een 6e plaats.

Eindresultaat:

1 : Ingrid Klimke ( GER – Horseware Hale Bob – 30,3 pts
2 : Michael Jung (GER) – FischerRocana FST – 32,8 pts
3 : Nicola Wilson (GBR) – Bulana – 35,5 pts

17 : Karin Donckers – Fletcha van ‘t Verahof – 54,5 pts
30 : Lara de Liedekerke-Meier – Alpaga d’Arville – 89 pts
50 : Giel Vanhouche – Figaro de Verby – 142,8  pts

 

> Infos & resultaten: http://results.strzegom2017.pl

cropped-logobleuroi.jpg

Laissez un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.